Nieuwe ondersteuningsmaatregelen voor horeca-ondernemers in kader van COVID-19

Alle restaurants en cafés moeten vanaf maandag 19 oktober 2020 vier weken lang de deuren sluiten.
Restaurants kunnen wel nog afhaalgerechten meegeven, al is dit beperkt tot 22 uur.
De federale overheid en de regionale overheden voorzien daarom bijkomende steunmaatregelen.

Hieronder worden de steunmaatregelen opgesomd waarop je een beroep kan doen als zelfstandige ondernemer zonder personeel.
Ben je werkgever? Dan gelden er nog bijkomende steunmaatregelen.

Federale steunmaatregelen
Je hebt recht op een dubbele uitkering overbruggingsrecht.
Dat komt dus neer op een totaalbedrag van 2.583,38 euro per maand zonder gezinslast, of 3.228,2 euro met gezinslast.

De overheid verlengt de bestaande betalingsuitstelregelingen.
Het is nog even wachten om met duidelijkheid te kunnen zeggen om welke regelingen het precies gaat en wat de voorwaarden zijn.

Als horecaondernemer moet je dit jaar geen jaarlijkse FAVV-bijdrage betalen.

Regionale steunmaatregelen
Naast de federale steunmaatregelen, voorzien de regio’s ook afzonderlijke steunmaatregelen:

Vlaanderen:
Horecazaken die de komende vier weken gedwongen moeten sluiten, zullen van VLAIO een premie ontvangen die 10% bedraagt van de omzet in dezelfde periode van 2019.
Er zou wel een plafond gelden voor deze steun.
Zo kan een kleinere horecaondernemer een beroep doen op maximaal 11.250 euro.
Ben je een werkgever met meer dan 10 werknemers? Dan geldt er een plafond van 22.500 euro.

Op dit moment kan enkel het dubbel overbruggingsrecht worden aangevraagd.
De overheid werkt de aanvraagprocedure voor de nieuwe premies nog uit.

Plaats een reactie