Update steunmaatregelen corona

  Vlaamse steun voor ondernemers (coronavirus)  
Om de zelfstandigen en ondernemingen te ondersteunen tijdens de coronacrisis voorziet de Vlaamse overheid een aantal nieuwe steunmaatregelen alsook een versoepeling van verschillende bestaande subsidies.

De evenementensector, die door sluitingen wordt getroffen, zal een verlaging van de RSZ-bijdragen genieten in het vierde kwartaal 2021.

Daarnaast zullen o.m. volgende maatregelen gelden voor ondernemingen in het eerste kwartaal 2022:
1. Tijdelijke werkloosheid ten gevolge van overmacht voor alle sectoren (alsook de tijdelijke werkloosheid omwille van quarantaine van een kind)

2. Het dubbel overbruggingsrecht voor wie zijn zaak moet sluiten en het enkelvoudige crisisoverbruggingsrecht voor alle sectoren vanaf een omzetdaling van 40% (reeds vanaf december 2021)

3. De mogelijkheid van uitstel van betaling van de bedrijfsvoorheffing, de btw, enz. zonder nalatigheidsinteresten

4. Het behoud van het btw-tarief (6%) voor hydroalcoholische gels en maskers.

5. De mogelijkheid van individueel uitstel van de betaling van sociale bijdragen aan de RSZ.

6. De evenementensector zal worden ondersteund met een belastingkrediet van 25% op niet-recupereerbare gemaakte kosten dat onmiddellijk kan worden aangevraagd voor het inkomstenjaar 2021.

 

Er worden ook drie nieuwe steunmaatregelen uitgewerkt:

1. Via het Vlaams Beschermingsmechanisme 11 zullen bepaalde sectoren (o.a. eventsector, discotheken, feestzalen, bus- en personenvervoer, grote vakantiewoningen en jeugdherbergen, reisbureaus, bioscopen, professionele indoorsportclubs, …) terug steun kunnen aanvragen ingevolge de sterke exploitatiebeperkingen.

2. Net zoals in 2020 wordt voor 2021 een Globalisatiemechanisme uitgewerkt voor gezonde bedrijven die ten gevolge de coronamaatregelen zware omzetverliezen van meer dan 60% over het ganse jaar hadden.

3. De overbruggingslening richt zich op investeringen in ventilatie, luchtkwaliteit, maar ook op de financiering voor het vernieuwen van voorraden of het dekken van vaste kosten zoals handelshuur.

Deze laatste 3 maatregelen zullen pas operationeel worden in 2022. Deze maatregelen wordt nu aangemeld bij de EU in het kader van staatssteunregels. Pas na goedkeuring door Europa kan de Vlaamse Regering een definitieve beslissing nemen en kan de steunmaatregel door VLAIO uitgewerkt worden.

Bron: Vlaio.be

 

Plaats een reactie