Wijzigingen aankoop onroerende goederen vanaf 1/1/2022

De Vlaamse regering heeft aangekondigd de registratierechten te verlagen van 6 naar 3 procent op de aankoop van de enige, eigen woning vanaf 1/1/2022.
Ook voor wie zijn eerste woning grondig energiezuinig renoveert zakt het tarief van 5 naar 1 procent!

Voor tweede, … woningen, maar ook voor bedrijfspanden en dergelijke stijgen de registratierechten echter van 10% naar 12%.

Indien u bezig bent met de aankoop van uw enige, eigen woning, kunt u eventueel nu reeds een overeenkomst tekenen, maar de akte bij de notaris pas na nieuwjaar laten verlijden om te besparen op de registratierechten.
Indien u bezig bent met de aankoop van een bedrijfspand of een andere dan uw enige, eigen woning, haast u zich best om de akte nog dit jaar te laten verlijden.

Ook is het zo dat wie een onroerend goed koopt en daarvoor leent bij de bank, het onroerend goed vanaf 2022 verplicht geschat wordt en het slechts mogelijk zal zijn om maximaal de geschatte waarde van het pand te belenen, ondanks u meer betaalt.

Nog een bijkomend weetje voor de toekomst:

Vanaf 1 januari 2024 wordt de meeneembaarheid van registratierechten afgeschaft.
In bepaalde gevallen kan je een deel van de betaalde registratierechten op de aankoop van een woning, verrekenen op de registratierechten bij aankoop van een andere woning, wanneer de eerste verkocht wordt.
Tot nog toe kun je een deel van je registratierechten verrekenen, maar binnenkort betaal je in dit geval dus opnieuw de volle pot.

Plaats een reactie